Programma ‘Focus op…voeding’

Gratis straatlunch met lokale producten en voedseloverschotten. Samengesteld door de Boxy broers en bereid door leerlingen van RHIZO en Athena. Alles moet op!

Een picknick met alleen maar lokaal geteelde en geproduceerde ingrediënten? Een lunch met aandacht voor de korte keten en tegen voedselverspilling? Dat kan! Dit initiatief bundelt de strijd tegen klimaatopwarming, voor eerlijke prijzen en voor het (her)gebruik van voedseloverschotten.

Kortrijk organiseerde een eerste sterrenbanket in september 2015. De focus lag toen op voedseloverschotten. Op 17 september 2017 willen stad en OCMW Kortrijk de bezoekers van de autovrije zondag opnieuw een (h)eerlijke maaltijd aanbieden. Deze keer willen we de aandacht vestigen op de ontwikkeling van een stedelijke, duurzame voedselstrategie. Die strategie bestaat uit: voedselverlies tegengaan, duurzame en lokale productie en consumptie promoten en sociale samenhang realiseren rond deze elementen.

Onder deskundig toezicht van de culinaire tweeling Kristof en Stefan Boxy, bekend van menig tv-optreden, worden er 2.500 plantaardige maaltijden bereid en verdeeld. De maaltijden bestaan uit een hoofdgerecht en een dessert. Iedereen kan gratis een bordje komen meepikken, tussen 10 en 14 uur. De maaltijden worden bereid door de leerlingen van de scholengroep Rhizo (Hotelschool en School voor Mens en Samenleving) en van scholengroep Athena.

Borden en bestek worden geleverd door de Kringloopwinkel Zuid-West-Vlaanderen. Eigen eetgerief meebrengen mag natuurlijk ook. Meer zelfs: wie het achteraf niet meer nodig heeft, kan het achterlaten voor de Kringloopwinkel. Zo krijgt het misschien een tweede leven.

Tussen 12 en 16.30 uur is er op dezelfde locatie een inspiratiemarkt. Organisaties uit de verschillende schakels van de voedselketen stellen er zich voor. Ze presenteren hun ideeën en oplossingen om voedseloverschotten terug te dringen, om duurzame productie te stimuleren en om consumenten bewustere keuzes te laten maken. Je leert er hoe je thuis restjes kunt verwerken in een nieuwe maaltijd of hoe je kan composteren. Je maakt er ook kennis met initiatieven die ervoor zorgen dat voedseloverschotten niet zomaar worden weggegooid, maar worden herverdeeld onder mensen in armoede.

Om 14.00 wordt er ism Foodwin en Rock en Roll Dessert gemaakt. Op pompende beats worden er fruitoverschotten verwerkt in een heerlijke maaltijd!!
In samenwerking met de Gezinsbond geven we ook het startschot voor een heuse “Food Battle”: we begeleiden gezinnen één maand met als doel zo weinig mogelijk voedseloverschotten weg te gooien.

En meteen is 17 september ook het startschot van ‘ Focus op… voeding’. Dit is een activiteitenreeks van lezingen, bezoeken, vertoningen en debatten rond het brede thema voedsel en voedselsysteem. ‘Focus op… voeding’ is een samenwerking tussen Vormingplus, Bibliotheek Kortrijk en de Voedselraad Kortrijk.

Het sterrenbanket en de inspiratiemarkt vinden plaats tijdens de autovrije zondag in Kortrijk. De hele dag zijn er in de autovrije binnenstad tal van leuke en interessante activiteiten. Alle activiteiten kan je terugvinden op http://www.kortrijk.be/veroverdestraat. De binnenstad is die dag alleen bereikbaar te voet, met de fiets of het openbaar vervoer.

Vormingplus MZW, Wandelweg 11, Kortrijk

Het gesjoemel met paardenvlees, de fipronilcrisis en undercoverbeelden uit de slachthuizen van Tielt en Izegem doen opnieuw vragen rijzen over het eten op ons bord. We zijn geschokt, toch voor even, zijn misschien gerustgesteld door de getroffen maatregelen. Maar welke gevolgen moeten we hieruit trekken, als individu en als maatschappij? Bart Caron (Groen) spreekt van een “ernstige normvervaging in de omgang met levende dieren.”

4737501940_d46ec30aef_bIs dat zo, en waaraan ligt dat? Aan de moeilijkheid om onze eetgewoontes te veranderen, waardoor een voedselproductie en -verwerking op industriële schaal de enige mogelijkheid is ? Dat we de problemen van de voedingsindustrie kennen maar ze tegelijk niet willen zien omdat we graag goedkoop (geproduceerd) voedsel willen?
Waar ligt onze verantwoordelijkheid en waar die van de overheid en de industrie? Zijn er alternatieven?

In ‘De schemerzone’ gaan we maandelijks met elkaar in gesprek over de actualiteit. Ben je nieuwsgierig en wil je het bos weer door de bomen zien? Kom dan naar het Vormingplus-café. Daar kan je jouw ervaring delen en toetsen. Een academische of ideologische discussie is niet de bedoeling, wel een uitwisseling van ervaringen en visies, standpunten en invalshoeken, met een afwisselende methodiek.

Vormingplus MZW, Wandelweg 11, Kortrijk32439623344_b8a69a4053_z_d

Peter Vandermeersch, kok en lesgever, baseert zich voor het ontwikkelen van zijn kookworkshops onder meer op de inzichten van Heinz Grill en Rudolf Steiner. Tijdens deze lezing leer je hoe voeding naast het verhaal van gezond en ongezond ook vanuit een ruimere context kan worden bekeken. Aan de hand van een concreet uitgewerkt voorbeeld ontdek je stap voor stap hoe de samenhang tussen voeding en fysieke gezondheid kan verruimd worden tot voeding en bewustzijnsontwikkeling.

Een boeiend verhaal voor al wie probeert klaarheid te krijgen in de veelheid aan informatie over voeding. Info  & inschrijven via de website van Vormingplus MZW.

  • donderdag 12 oktober: mondiaal café

Boekenhuis Theoria, Casinoplein 10, Kortrijk

Een organisatie van Oxfam Wereldwinkel Kortrijk, Vives, Howest, bibliotheek en stad Kortrijk en Vormingplus MZW) – sprekers worden binnenkort bekendgemaakt

  • 2 tot 23 oktober: Doe mee aan de Food-Waste-battle

Een organisatie van stad/OCMW Kortrijk, Gezinsbond en IMOG

Fresh Food In Garbage Can To Illustrate WasteGa de uitdaging met jezelf aan! Probeer enkele weken lang je koop- en kookgedrag zo in te schatten dat er zo weinig mogelijk voedsel in de vuilbak belandt.

Benieuwd hoeveel voedsel jij of je gezin weggooien? En wat je er aan kan doen? Het is heel simpel. Het voedsel dat je weggooit, weeg je dagelijks en noteer je in je persoonlijke kalender. Wedden dat je na drie weken minder voedsel zal weggooien? Zelfs bij mensen die denken nauwelijks voedsel weg te gooien kan er tot 20 % af!

De Food-Waste-battle is een initiatief van de Gezinsbond, IMOG en stad/OCMW Kortrijk. Deze drie partners gaan de strijd aan met voedselverliezen, vandaar dit initiatief. Op 17 september is er tijdens Autoloze Zondag een sterrenbanket voor 2500 mensen waar ook de Food-Waste-battle bekend gemaakt wordt. Gezinnen, al dan niet aangesloten bij de Gezinsbond kunnen zich inschrijven om deel te nemen. Tijdens de campagne sta je er niet alleen voor. Je krijgt dagelijkse via mail een tip over hoe je minder voedsel kan verspillen en op de startavond van maandag 25 september krijg je een uitgebreide infomap met alle details, tips en hulp bij jouw de uitdaging. Daarbovenop ontvangt iedere deelnemer die avond een ‘goodiebag’, bestaande uit enkele voedsel-gadgets (vershoudknijper, pottenlekker, herbruikbaar shoppingtasje, receptenboekje, …).

Maar misschien win jij de hoofdprijs, namelijk drie weken lang het minst voedsel weggooien. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu, dubbele winst!

Meer info of inschrijven kan via Arnout Vercruysse, arnout.vercruysse@kortrijk.be of 0473 86 27 92.

Een eerste tip? Et voilà: geef ‘oud’ brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in. Ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.

  • dinsdag 7 november (19u30): boekvoorstelling Dorien Knockaert 

Bibliotheek, Leiestraat 30 Kortrijk

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbHDorien Knockaert schrijft voor De Standaard over voeding en is de auteur van onder meer ‘Goed Eten’ en ‘De Moestuin van Mme Zsazsa’ (samen met Kim Leysen). Haar nieuwste kookboek, dat dit najaar verschijnt, heet ‘Thuiskomen. De magie van doordeweeks koken’. “Als voedingsjournalist buig ik me geregeld over erg zorgwekkend nieuws: obesitas, overbevissing, ontbossing… zoveel gezondheids- en milieuproblemen van deze tijd hangen samen met ons eten. Tegelijk geloven we vandaag graag dat eten voor alles een remedie kan zijn, en doen verkopers van dieetboeken, smoothiepoeders en dure superfoods gouden zaken. Bij ‘superfoods’ denk ik zelf nochtans aan heel ander eten. Aan goedkope, eeuwenoude, alomtegenwoordige grondstoffen waarvan we gewoon niet meer zien hoe belangrijk ze kunnen zijn in een betere manier van eten – en hoe lekker ze kunnen zijn! Zoals peulvruchten, granen of – jawel – bacteriën, de smaaktovenaars van de natuur. Hun verhaal wil ik vertellen. Daarna zul je ze zeker nog eens goed willen proeven.”

Op 7 november houdt Dorien Knockaert een pleidooi voor de nederige boon, het brave graantje en de gevreesde microbe. Fersjet  voorziet hapjes (inbegrepen in de prijs)

Toegangsprijs €3. Inschrijven via Vormingplus MZW.

  • woensdag 29 november (20u): lezing Wim Lybaert

OC Marke, Hellestraat 6, Marke

wimlybaert__largeWim Lybaert maakt al ruim twintig jaar tv-programma’s, waaronder ‘De Moestuin volgens Wim’ en ‘Het Goeie Leven’. Moestuinieren is zijn passie, de keuken zijn drijfveer. Dromend van een vruchtbare lente en zomer geeft Wim met plezier tips voor de startende en ervaren tuinier.

Van keukenkruiden op het balkon tot een jaar rond eten van eigen oogst: met veel enthousiasme maakt Wim iedereen warm voor de edele kunst van het planten en oogsten. Een boeiend moestuinavontuur vol humor met Vlaanderens bekendste tuinman.

I.k.v. Voordrachtenreeks Marke i.s.m. werkgroep Voordrachtenreeks

meer info & tickets

Vormingplus MZW, Wandelweg 11, Kortrijk

Je wil gezonder eten maar je weet niet goed wat er nu wel of niet gezond is. Brood of geen brood? Vlees of geen vlees? Zout of zoutloos? Margarine of goeie boter? Of je zou eigenlijk gezonder moeten eten maar ziet dat niet goed zitten (want gezond eten is sober en smakeloos, toch?).

In deze lezing krijg je de basisregels voor gezonde voeding. Vijf eenvoudige regels die iedereen in eender welke situatie kan toepassen en die het heel gemakkelijk maken om te herkennen wat gezond is en wat niet. Verder hangt het van persoon tot persoon af wat je best eet. Er bestaat immers geen enkele voedingswijze die voor iedereen goed is. De enige manier om te weten te komen wat voor jou goed is, is (opnieuw leren) luisteren naar je eigen lichaam en blijven experimenteren tot je jouw ideale voedingspatroon gevonden hebt.

Deze lezing helpt je daarbij op weg op een heel praktische manier. Meer info & inschrijven via de website van Vormingplus.

  • donderdag 7 december (19u30): Welk soort landbouw willen we? In gesprek met landbouwers

OC Lange Munte, Beeklaan 81, Kortrijk

Meer en meer mensen wonen in de stad, minder en minder komen we op het platteland, tenzij voor recreatieve doeleinden. Maar het platteland is méér dan een fraai plaatje, het is de plek waar landbouwers voor ons voedsel zorgen.
Iedereen heeft een mening over landbouw(ers): ze moeten bij voorkeur biologisch en duurzaam werken, de biodiversiteit in acht nemen en aan thuisverkoop doen om te beantwoorden aan de korte keten-trend.

Zelf voelen landbouwers zich vaak niet gehoord, lijden ze onder een grote administratieve druk en zijn ze afhankelijk van wurgende contracten met de retailhandel.

34498060225_b6e0c845bd_b

Welk soort landbouw willen we eigenlijk? Waar liggen onze verantwoordelijkheden als consument? Wat denken landbouwers er zelf van? Hoe zien zij hun situatie en waar gaat (of moet) het volgens hen naar toe met de landbouw?
Waar liggen de uitdagingen, de knelpunten, de mogelijkheden?

Laat het er ons eens over hebben. Niet met een abstract debat, maar persoonlijk, face to face. Je gaat in gesprek met een aantal lokale landbouwers van diverse pluimage en luistert naar elkaars bekommernissen, bedenkingen en vragen.

Meer info & inschrijven via de website van Vormingplus.

Lees hier alvast het interview met landbouwer Jordaan Dermaut, mede-initiatiefnemer van deze gespreksavond.

Advertenties