Alles wat je ooit over landbouw(ers) wou weten….

… maar nooit durfde vragen. Vraag het hen zelf! Meer en meer mensen wonen in de stad, minder en minder komen we op het platteland, tenzij voor recreatieve doeleinden. Maar het platteland is méér dan een fraai plaatje, het is de plek waar landbouwers voor ons voedsel zorgen. Iedereen heeft een mening over landbouw(ers): ze … More Alles wat je ooit over landbouw(ers) wou weten….

“Je kan armoede niet een beetje bestrijden”

Met de tweede editie van het Sterrenbanket op zondag 17 september 2017 breiden Stad Kortrijk en OCMW Kortrijk een vervolg aan de succesvolle eerste editie van 2015, met 2600 vegetarisch maaltijden en 2300 desserts op basis van voedseloverschotten. Het initiatief vestigt de aandacht op het streven naar een duurzaam voedselsysteem, een ambitie die ook spreekt … More “Je kan armoede niet een beetje bestrijden”

Dorien Knockaert stelde haar nieuwste boek voor op 27 november

Dorien Knockaert schrijft voor De Standaard over voeding en is de auteur van onder meer ‘Goed Eten’ en ‘De Moestuin van Mme Zsazsa’ (samen met Kim Leysen). Haar nieuwste kookboek, dat dit najaar verschijnt, heet ‘Thuiskomen. De magie van doordeweeks koken’. “Als voedingsjournalist buig ik me geregeld over erg zorgwekkend nieuws: obesitas, overbevissing, ontbossing… zoveel … More Dorien Knockaert stelde haar nieuwste boek voor op 27 november

Aan tafel in 1-2-3 euro: cocreatie OCMW Kortrijk en Colruytgroup

Het OCMW en de stad Kortrijk en Colruyt gingen twee jaar geleden een partnership aan. Samen ontwikkelden ze het concept ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’. Met een budgetvriendelijk receptenboekje wilden ze ouders die kampen met budgettaire problemen, helpen om lekker en evenwichtig te koken voor hun gezin en om goedkoop en snel boodschappen te doen. … More Aan tafel in 1-2-3 euro: cocreatie OCMW Kortrijk en Colruytgroup

Food-Act: sociaal herbestemmen van groenten- en fruitoverschotten

Het project Food-Act wil groenten- en fruitoverschotten alsook brood een nieuwe bestemming geven, en startte hiervoor een voedselhulpteam op. Dit team bestaat uit een begeleider-instructeur en een groep van leerwerknemers. Zij staan in voor het ophalen en het herverdelen van voedseloverschotten, in eerste instantie groenten en fruit maar er wordt ook broodoverschotten herverdeeld. Het ophalen … More Food-Act: sociaal herbestemmen van groenten- en fruitoverschotten

Mondiaal café: een avond over en met voeding

Wereldwijd lijden 842 miljoen mensen honger en heeft nog eens 1 miljard mensen geen toegang tot kwalitatief en gezond voedsel. Toch wordt er genoeg voedsel geproduceerd om 1,5 keer de huidige wereldbevolking te voeden. Naast een ongelijke verdeling van al dat voedsel liggen ook de gigantische hoeveelheden voedsel die we verspillen aan de basis van … More Mondiaal café: een avond over en met voeding

Landbouw en samenleving, nood aan dialoog

Interview met landbouwer Jordaan Dermaut Vormingplus is betrokken bij de opmaak van de Kortrijkse voedselstrategie. Bij de daaraan gekoppelde ‘Focus op…voeding’- themareeks dit najaar is een gespreksavond met landbouwers op donderdag 7 december in Kortrijk een van de meest in het oog springende initiatieven. “Ik hoop dat iedereen uit zijn cocon komt en openstaat voor … More Landbouw en samenleving, nood aan dialoog