Food-Act: sociaal herbestemmen van groenten- en fruitoverschotten

Het project Food-Act wil groenten- en fruitoverschotten alsook brood een nieuwe bestemming geven, en startte hiervoor een voedselhulpteam op. Dit team bestaat uit een begeleider-instructeur en een groep van leerwerknemers. Zij staan in voor het ophalen en het herverdelen van voedseloverschotten, in eerste instantie groenten en fruit maar er wordt ook broodoverschotten herverdeeld. Het ophalen gebeurt bij lokale landbouwbedrijven, groothandelsmarkt, warenhuizen, bakkers, fruit- en groenteveilingen, marktkramers …

Op maandbasis wordt zo een 8000 kg voedsel gered en herverdeeld. Verdeling gebeurt naar voedselverdeelorganisaties maar ook naar wijkwerkingen, scholen en andere organisaties.

Omwille van deze aandacht op voedseloverschotten zijn er heel wat organisaties die binnen hun werking kookactiviteiten organiseren met overschotten. Omwille van deze activiteiten is bewustzijn rond voeding, overschotten en evenwichtig geïntegreerd geraakt bij deze organisaties.

De leerwerknemers die de overschotten ophalen en in kleinere hoeveelheden herverdelen aan mensen in kansarmoede, krijgen op deze manier een laagdrempelige werkervaring aangeboden. Er worden ook kookateliers aangeboden aan leerwerknemers en aan mensen in armoede om hen te leren vers en gezond te koken met groenten.

Meer info bij projectmedewerker Arnout Vercruysse
arnout.vercruysse@ocmwkortrijk.be | 0473 86 27 92.

Zie ook: doelstelling 6 van de Kortrijkse voedselstrategie: voedselverspilling terugdringen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s