Kortrijk Mangetout: wat?

De manier waarop we onze voedselvoorziening tegenwoordig organiseren veroorzaakt heel wat problemen in de maatschappij: voedselverspilling, oneerlijke handel, precaire landbouwsituatie, milieuvervuiling en gezondheidsproblemen zijn enkele uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. Ons voedselsysteem heeft een grote impact op het klimaat. Zo draagt het bij tot meer dan 40% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Daarnaast is er de oneerlijke handel en de ongelijke verdeling van voedsel: terwijl jaarlijks 89 miljoen ton voedsel verspild wordt in Europa lijden (tegelijk) veel mensen honger door een tekort aan voeding.

Het zijn problemen die zich wereldwijd voordoen, en die een wereldwijde aanpak vereisen. Toch kan de strategische rol van steden, waar steeds meer mensen wonen, hierin niet onderschat worden. Elke zichzelf respecterende stad werkt tegenwoordig aan een duurzame voedselstrategie; een lokaal plan de campagne, opgestart en/of ondersteund door de stad om, samen met burgers en het middenveld, te zorgen dat elk aspect van de voedselketen zo duurzaam mogelijk verloopt.

Dat is in Kortrijk niet anders.

De plannen voor een lokale voedselstrategie zijn al enkele jaren in de maak. De Kortrijkse voedselbeweging bestaat uit verschillende actoren (producenten, consumenten, horeca, ondernemingen, bewegingen, burgers, scholen, stadbestuur,…) en verenigt zich in een voedselraad die streeft naar een duurzaam voedselsysteem voor de stad en haar omgeving.

Deze voedselraad stelde een visietekst op, die de basis vormde voor de Kortrijkse voedselstrategie, die in mei 2016 werd goedgekeurd door het schepencollege van de stad Kortrijk. De uitdaging bestaat er nu in om de missie ervan in de praktijk te brengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s